Be forgiving of other people's mistakes

Uuemad põlvkonnad on juba nii harjunud interneti olemasoluga üleüldiselt ning eelkõige sotsiaalvõrgustikega, et võib tunduda kauge minevik see aeg, kui kõik polnud veebis. Selline seis on maast-madalast kasvatanud üles inimesed, kes orienteeruvad mugavalt veebiavarustes ja üldjuhul mõistavad mis on kohane ja mis mitte. Pöördvõrdeline sellele kontingendile on aga hilisemas elus veebi tarbimist alustanud inimesed, kellele see kõik nii ilmselge ei ole. Ilmselt langevad enamus internetikasutajaid selle kahe äärmuse vahel paiknevasse spektrumi.

Veebikasutajatel on läbi aastate tekkinud palju lühendeid ja slänge, mida võhikud ei pruugi aru saada. "Andesta teistele nende eksimused" reegel muidugi viitab enamjaolt õigekirjareeglite osas eksimustele, kuid mõnikord hakkab viga juba varem hargnema. Näiteks olen isegi näinud kuidas Facebookis kellegi vanavanem, veidi harvem vanem, kommenteerib fotot umbes nii: "Oi kui kena pilt. Kuidas sul läheb üldse? Kas Kallel on tervis parem?" - või hoopis mõni muu "<sisesta isiklik teave siia>" kommentaar, mille koht pole üldse seal, kus see on kõigile nähtaval. See võib pealtnäha tunduda süütu viga aga minu arust see viitab märksa suuremale probleemile, mida aasta-aastalt üha suurenev kasutajaskond välja toob.

Minu meelest on need eelmisest ajastust pärit inimesed kõige suurem riskigrupp, kes võivad veebis eksides endale mingi jama korraldada. Igasugused kirja- ja grammatikavead kahvatuvad selle kõrval teades, et tädi Maalil on interneti ligipääs ja krediitkaart või mõni muu kombinatsioon vahenditest, mis võivad temast teha sihtmärgi kerge varanduse otsijatele.

Comments