The Case for Copyright Reform

"Moral Rights Unchanged" ehk jätta autorile õigus olla tuntud autorina. Avatud lähtekoodi projekte tihtilugu tehaksegi ainult "feimi" mitte sulli pärast - olen väga nõus status quo'ga.

"Free Non-Commercial Sharing" on ettepanek eraisikute vaheline andmete jagamine vabaks. See punkt on eriti oluline just UK ja USA kodanikele, kuna nendes riikides järgitakse seda eriti karmilt, mis aga ei tähenda, et kunagi ka mujal poolt tugevamini neid juurutatakse. Nõustun ettepanekuga vaid osaliselt, sest saan aru tootjatest, kes pealtnäha süütu lihtinimeselt lihtinimesele jagamise pärast tajuvad "saamata jäänud tulu". God damn moochers. Aga nõustun punktiga, kuna see paneb näiteks kinosid pingutama, et inimene tuleks kodumugavusest ikkagi kinno, kus on kogemus siiski võimsam.

"20 Years Of Commercial Monopoly" on ettepanek juurutada 20 aastane monopoliperiood autorile praeguse eluaeg plus 70 aastat. Tundub jälle kahe otsaga mõõgatera olevat. Näiteks kui mõni firma toodaks alates 2016. aastast saadik dalmaatsia koerte filmi graafikaga pulgakomme, kuna 20 aastat on möödunud 1996. aastal välja ilmunud linateosest. Kuid nüüd peaks 101 Dalmaatsia koera uus film välja tulema, mis tõstab jälle nõudlust selle nänni järgi hüppeliselt, siis kuidas oleks see aus autorile?

"Registration After 5 Years" on ettepanek teha vabaks teosed, mis pole 5 aasta jooksul intellektuaalomanina registreeritud. Väga nõus sellega, kuigi jäi selgusetuks, kuidas jõuti täpselt viie aasta peale.

"Free Sampling" ehk teha teoste osade kasutamine vabaks. No kuidas saaks sellega mitte nõustuda. Selle ettepaneku osas peetakse silmas võtta midagi tehtut ja teha sellest midagi muud - luues uut väärtust. Erineb väga piraat-[sisesta-meelepärane-meedialiik-siia] tarbimisest, kuna just luuakse midgi.

Comments