Teistmoodi IT

Minu meelest on praegusel ajal puuetega inimestel võimalik arvuteid, telefone jm tehnikat kasutada üpris võrdväärselt võrreldes tavakasutajaga. Muidugi saab määravaks puue, selle raskusaste, inimese motiveeritus tehnikat ja abivahendeid kasutada ning ligipääs antud abivahenditele (tihti saab määravaks abivahendi maksumus).

Erinevate puuete jaoks on olemas erinevad erilahendused ning vahel pole ka abivahendeid vaja, kui puudega inimene õpib kasutama tavakasutajale mõeldud vahendeid. Viimasel juhul ei pruugi see kasutaja jaoks olla mugavaim ja sobivaim, aga samas ei tekita stressi, et ei saa igal pool ja ajal kasutada, kui vajalik abivahend on koju jäänud või ei oska tavakasutajale mõeldud vahendeid enam kasutada. Igal asjal omad head ja vead.

Liikumis- ja koordinatsioonipuudega inimestel on võimalik kasutada tarkvara, millega saab arvutit kasutada silmade abil. Seetõttu pole vaja kasutada hiirt või klaviatuuri. Eestis on nt ligipääs tarkvarale Tobii, mida tutvustan lähemalt.

Tobii on silmajälgija, mille abil saab silmadega kasutada nii laua- kui sülearvutit ning lisavõimalusena ka infrapunafunktsiooniga töötavaid seadmeid, millega saab nt telerit või tulesid sisse lülitada. Antud abivahend on suureks abiks just motoorse puudega inimestele.
Tarkvara töötab pilkvalikul ning tänu kaheetapilisele pilkvalikule aitab see vähendada soovimatuid klikke. Pilkvalik aitab säästa õla- ja kaelapiirkonda rohkem võrreldes nt tavalise arvutihiire, peaga juhitava hiire, ergonoomilise klaviatuuri või lüliti kasutamisega.

Seadmed on mõõtmetelt väikesed ja kerged, mis võimaldavad neid kaasas kanda ja kasutada erinevates kohtades (nt kodus, koolis, tööl, külas olles). Kuna kogu infotöötlus toimub seadmes endas, siis ei pea uue arvuti kasutamisel hakkama programme alla laadima jms, vaid seade tuleb lihtsalt arvutiga ühendada ja saabki kasutama hakata.
Miinuseks on kindlasti see, et hetkel töötab tarkvara vaid Windowsi operatsioonisüsteemiga arvutites ja arvutiga ühendamiseks on vajalik USB pordi olemasolu. Seega nt Apple'i kasutajad ja kohad, kus Apple'i arvutid on, siis seal jäävad Tobii kasutajad hätta.

Kindlasti ootaksid paljud puudega inimesed selliste tarkvarade puhul universaalsemat kasutust, et võimalikke kasutuspiiranguid oleks minimaalselt või puuduksid üldse (olles just operatsioonisüsteemist sõltumatud).

Comments