Noppeid IT ajaloost


Image result for evolution of computers"
https://www.techcrates.com/evolution-of-computers-and-technology/


Näib, et infotehnoloogias on kohe päris algusest saadik varjutanud skandaalid ja erimeelsused - olgu selleks ajalooliste milestone'ide osas kokku leppimine või näiteks üksteise miljoni - miks ka mitte miljardi - dollari ideede varastamine.

Kuid leidub ka erandeid. Üheks näiteks on Dvoraki klaviatuuriasetus. Ilma suurema kärata on see jäänud QWERTY ülemvõimuga maailmas tahaplaanile. Ometi on just Dvorak kasutaja mugavust ja efektiivsust silmas pidades teaduslikult välja inseneeritud klaviatuuriasetus. Ma olen Dvoraki nime näinud lugematu arv kordi siin ja seal, kuid ometi pole ma isiklikult isegi võimalust andnud sellele. Tõenäoliselt on Dvoraki ebapopulaarsuse põhjus sama, miks veel 2011. aastal võis näha, et Windows XP turuosa langeb alla 50%. Inimesed harjuvad igasuguste asjadega, olenemata sellest kas on paremaid vahendeid olemas või mitte. Tundub, et Dvorak, suur psühholoog, keskendus ainult enda käeulatuses olevale skoobile, seejuures mitte märgates suuremat takistust, milleks on inimeste enda harjumused.

Infoühiskonna ja internetiteenuste arenguga on meeletu kiirusega arenenud sõnumivahetuse rakendused - ja nõudlus nende järgi. VoIP vallas sõitis Skype lõpuks MSN-ist üle nagu teerulliga aga see ei tähenda, et viimasel pole omal ajastul kohta olnud. Mäletan isegi seda aega, kui peale kooli sai koju mindud MSN-i "chättima". Arvan, et suure nostalgilise tähenduse omab see "tarkvarajupike" paljude inimeste südametes mitte just tarkvara enda pärast või kui hästi see tehtud oli, vaid pigem mida selle abil tehti ja emotsioone see kaasa tõi. Muidugi oli Skypes hea kõnekvaliteet aga vabalt võib sama saatus juhtuda ka Skype'ga, sest asi pole tegelikult tarkvaras. Skype aitab muidugi nudge'mise võimaluse puudumine =)

Vähe skandaalsem lugu on Netscape vs Internet Exploder. 90-ndatel väga populaarne olnud veebilehitseja vaatas lihtsalt suurele Microsofti-hiiule valesti silma ja oligi manalasse minek. Netscape suutis aga alla minnes korraliku kära üles tõmmata ja ilmselt läks see Microsoftile ja Williamile maine taastamise näol rahaliselt rohkem maksma, kui algselt arvata võis. Õppetunniks võiks võtta siit Google pikaaegse motto: "Don't be evil".


Comments